Analytics – ny «look» på dine data

#oving4 er en #skoleoppgave i #some om Google Analytics

Google Analytics har etablert seg som «standarden» innen web analyse, noe som er lett å forstå etter å ha tatt det i bruk. Selv har jeg brukt analytics i mange år allerede, på mange forskjellige prosjekter. Med et forbedret design og navigasjon er det også blitt enklere enn noen sinne å få innsikt i trafikken til nettstedene.

Hvorfor er Google Analytics blitt så populært?
Det har «alltid» vært et behov for å vite hvordan besøkende på nettsider og tjenester oppfører seg og for å kunne tilpasse den tekniske løsningen og infrastrukturen basert på behov. Dette ble, i de tidligere tider (les: 90-tallet), ofte løst ved å analysere logger fra de tekniske løsningene som tjenestene kjørte på. Slike løsninger, basert på system logger, gav data frem til «i går». Data fra dagen i dag var ofte vanskelig å få ut. De løsningene som hadde mange «lag»eller flere tjenere, hadde også ytterligere behov for å sammenstille logger slik at analysene kunne gi mening. Det har i tillegg vært viktig at tilstrekkelig og riktig data ble samlet inn, samtidig som datainnsamlingen var så lite ressurskrevende som mulig. Også må den selvsagt være meget enkelt å implementere på hele tjenesten/nettstedet.

Google Analytics dekker alt dette.
Og en del til.

Screenshot 2017-04-23 21.59.31

Det er alle egenskapene og mulighetene i analytics som har gjort det meget lukrativt å ta det i bruk.

Besøkende
screenshot-2017-04-23-22-20-07.png

 

Å få en oversikt over hvordan besøkende oppfører seg på nettstedet, trafikken til nettstedet, reisen (eller flyten) gjennom sidene på nettstedet, tidsbruk og hvordan de bruker tiden på nettstedet, er avgjørende for å vurder tekniske eller innholdsmessige tilpasninger. Finner besøkende frem til det innholdet de er ute etter? Hvilket innhold er de ute etter, og hvor kommer de fra?

Om det f.eks. er mange besøkende som bruker safari på mobilen sin, vil det være lurt å tilpasse mobil sidene av nettstedet, slik at det ikke er tekniske problemer i navigering, søk eller lesning. Hvordan finner de frem til nettstedet? Via Google? Hva søkte de på?

Dette er informasjon som gjør det mulig for redaktøren og/eller utviklerne av nettstedet å tilpasse seg hva brukerne oppfører seg, mer enn hva de selv tror at brukerne av nettstedet gjør. (Det er enkelte ganger ganske store forskjeller her).

screenshot-2017-04-23-22-38-29.png

Oppførsel
Gjennom å studere brukernes oppførsel gjennom nettstedet, er det mulig å identifisere fallgruver, eller spor som gjør at brukerne lukker nettleseren, går til andre sider, får feilmeldinger eller av andre grunner forlater tjenesten.

screenshot-2017-04-23-22-41-51.png

Ved å studere oppførselen til brukerne, vil man kunne optimalisere deres reise gjennom nettstedet. Dersom det nettstedet er en butikk, vil man kanskje se hvordan brukere finner frem til produktene. Eller er det mange som forlater nettstedet uten å finne noe å kjøpe. Er det feil eller mangler i søkemotoren som gjør at brukerne ikke finner det de er ute etter? Flyten, eller reisen, til brukerne gjennom nettstedet kan gi stor innsikt til hvilke sider eller deler av tjenesten som brukes mest. Disse bør jo da optimaliseres først. Spesielt om det er stort frafall.

Å gjøre innhold tilgjengelig tidligere i reisen er også noe man kan vurdere. F.eks. dersom mange av brukerne går videre inn i nettstedet for å finne innholdet.

Konvertering
Med Google analytics er det også mulig å sette opp mål som kan måles F.eks. kan man måle hvor mange av brukerne som faktisk handler noe. Eller har de problemer med f.eks. BankId, eller å finne «betal» knappen til kassen?

Å definere slike mål gjør at man både får en oversikt over hvor mye trafikk som resulterer i faktiske mål, men det er også en viktig indikator å følge med på, dersom man gjør andre endringer på nettstedet. Vil det å plassere innhold andre steder, eller tidligere i reisen føre til flere eller færre salg? Eller hadde det ikke noe å si?

Øke trafikken
Formålet med analysen, som Google Analytics tilbyr, er å forstå brukerne bedre, for å bruke denne forståelsen til å optimalisere nettstedet slik at mest mulig av trafikken og brukerne av nettstedet oppnår målsetningen med besøket, eller gjennomfører et kjøp.

Når man har optimalisert reisen til de brukerne man har, kan man på forskjellige måter forsøke å få mer trafikk til nettstedet. Det er selvsagt også lett tilgjengelig funksjonalitet for dette i Analytics. Det er jo tross alt annonse salg som er Google sin målsetning for din bruk av Analytics og deres andre tjenester.

Så kan man utforske og utforme kampanjer, kjøp av annonser, sosiale medier og overvåke trafikken og kampanjene slik at disse også kan justeres underveis.

Ulemper
Det er flere ulemper med Google Analytics, uten at jeg skal gå inn på alle disse.

Det mest åpenbare er at det er en salgskanal for Google sin egen annonserings virksomhet. Det er selvsagt mulig å kjøpe annonsering eller trafikk via andre aktører, men det er på langtnær like enkelt, integrert eller gir så gode data og justeringsmuligheter som Google sine egne tjenester tilbyr. Så lenge Google Analytics er gratis å bruke, er det også litt mye å forlange at Google skal legge til rette for sine konkurrenter på denne måten.

 

Det er fortsatt en utfordring å sette sammen analyser på tvers av plattformer og tjenester. For eksempel dersom man har en nettbutikk med en mobil-app, vil det være vanskelig å se om den samme brukeren «hopper» over til nettbutikken etter å ikke fått til å bruke mobil appen, eller motsatt. Har denne brukeren søkt om hjelp på twitter, facebook eller i andre kanaler? Dette er en vanskelig utfordring som mange forsøker å løse, som for eksempel norsk-amerikanske Tapad. (Men hvordan det fungerer, blir en annen post.)

 

En kommentar om “Analytics – ny «look» på dine data

  1. Tilbaketråkk: Hvorfor bør virksomheter måle digital trafikk? | mine tanker om

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s