Twitter som relasjonsbygger for virksomheter

#skoleoppgave #some #oving3

Sosiale medier generelt, og kanskje twitter spesielt, er ekstremt effektive plattformer for relasjonsbygging mellom virksomheter og deres kunder. Dette er en relasjon som går begge veier, og som plattformer som twitter tilbyr å utnytte.

En virksomhet har behov for å kommunisere med både eksisterende og nye kunder, og ønsker å gjøre dette på en effektiv og positiv måte. Den tradisjonelle metoden for å kommunisere ut er gjerne via massemedia, som reklame eller andre en-veis medier. Dialog-basert kommunikasjon har ofte vært vanskelig, tidkrevende og lite nyttig over tid, da verdien av f.eks. et kundepanel synker i takt med at relasjonen øker. Dette skjer fordi kundene og virksomheten nærmer seg hverandre etterhvert som de forstår hverandre bedre. Dette er ønsket, men over tid er det også behov for påfyll av nye tanker og korrigeringer, noe som sterke relasjoner ofte er et hinder imot. Derfor er det mye mer effektivt og virkningsfullt for virksomheten å ha tilgang til kundene via sosiale plattformer som twitter. Denne relasjonen med kunder vil, i tillegg til å fungere som en dedikert reklamekanal når kundene følger virksomheten på twitter, ofte fungere som videreformidlere av virksomhetens budskapet til sine følgere igjen. Hvor noen av disse vil være potensielle nye kunder. Twitter funger dermed som en digital jungeltelegraf.

De fleste brukere på twitter har allerede et eller flere kundeforhold med virksomheter som også er på twitter. Enten det er for å få brukerstøtte via twitter, følge statusmeldinger eller driftsmeldinger, som @altibox247 eller bare for å følge med på virksomheten. I disse nettverkene finnes det nesten alltid et stort antall potensielle kunder. For en potensiell kunde, vil det også være ekstremt nyttig å undersøke hvordan en virksomhet behandler kundene sine på twitter. Svarer de raskt? Svarer de godt? Er de høflige i sine tilbakemeldinger, selv når det er kritisk? Deler de kunders «skryt»? Hva med kritikk? En virksomhet blir veldig eksponert på twitter, noe potensielle nye kunder kan utnytte i sin vurdering.

Med twitter som plattform, vil både kunder, nye og eksisterende og virksomheten få økt verdi av å etablere dialog og en relasjon. Den største gevinsten i denne relasjonen på twitter ligger nok hos virksomheten, men det er absolutt verdifullt også for meg som kunde, å kunne raskt bruke twitter til dialog og relasjonsbygging. Det lønner seg rett og slett å bygge gode relasjoner over tid, noe twitter absolutt bidrar til.

Vil du i dag i det hele tatt vurdere å bli kunde hos en virksomhet som ikke er på twitter? Det ville i hvert fall gjort meg svært skeptisk. Hva med deg?

3 kommentarer om “Twitter som relasjonsbygger for virksomheter

 1. Fint innlegg.
  Spesielt liker jeg at du avslutter med et spørsmål på slutten? Enkel og fin avslutning.
  Syns du at Twitter er bedre til å bygge relasjon enn Facebook? Jeg syns noen ganger at Twitter er litt overveldede fordi det går så fort, mens Facebook oppleves litt mer varende og langsomt. Mulig det bare er fordi jeg ikke har spesielt mye erfaring med Twitter.

  Liker

 2. Hei Astrid, fint innlegg
  Syns du Twitter er relevant for bedrifter eller er det en personlig kanal? Ønsker vi å kommunisere med bedrifter på denne måten? Eller er Twitter en personlig kanal for meningsutveksling og innholdsdeling?

  Liker

 3. Hei Astrid,

  Du har gode poeng rundt dette med enveis og toveis kommunikasjon. Virksomheters behov for å være på Twitter varier nok etter hvilken bransje de er i. Har frisørsalongen strengt tatt behov for å være på twitter?

  /CC

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s