Mekanismene bak nettverksbygging på twitter

#Skoleoppgave i Sosiale medier, om mekanismene i nettverksbygging på twitter

Som med alle digitale flater og sosiale medier blir verdien av innholdet som legges ut mer verdt desto mer det blir delt. Å legge ut innhold på en blogg, blir lest og distribuert dersom lesere kommer inn til bloggen. Den tradisjonelle måten å distribuere innhold på, er via trær, blekk og diesel. Altså via trykte medier som blir distribuert fysisk på papir og lastebil. Digitale flater gjør det mye enklere å distribuere innhold. En lenke er som en inngangsport til innholdet, og den kan distribueres mye enklere enn før.

Twitter, en sosialt nettverks plattform, som er tuftet på deling av korte meldinger (140 tegn), også kalt tweets. Twitter er på mange måter en distribusjons plattform, som gjør det ekstremt enkelt å formidle korte budskap, lenker, bilder og video, samtidig som man kan merke/tagge innholdet slik at det blir enkelt å finne frem til. Twitter har også gjort det mulig å sende meldinger direkte mellom brukere, enten åpen eller som en lukket dialog. Det er meget enkelt å bruke, og man må ikke være en aktiv twitter bruker for å lese eller få tilgang til tweets. Denne kombinasjonen av funksjonalitet har gjort Twitter veldig attraktiv som media plattform for både brukere, medier og selskaper.

I tillegg har Twitter gjort det mulig å følge andre brukere, noe som gjør at meldinger de sender ut kommer opp i din strøm. Denne strømmen (feed) blir dermed din personlige strøm med tweets fra de kildene og brukerne du selv har valgt. Når det dukker opp noe i din strøm/feed, så er det enkelt å like (like), retweete (videresende) eller å svare/kommentere.

Hver av dine tweet på Twitter blir dermed fylt med relasjoner allerede fra starten. Alle dine følgere får en relasjon til dine meldinger. Dersom den blir retweetet/videresendt, sendes tweeten videre til den brukeren sine følgerne, og derfra kan den nå enda flere potensielle mottakere som kan videresende den videre til sine nettverk. Denne effektive og effektfulle distribusjons-mekanismen henvises det ofte til når noe går viralt. Det er en massiv skalering og etablering av relasjoner mellom brukere og budskap som har en enorm effekt. Det er både positivt og negativt og det kan eskalere raskt derfra.

Twitter som en plattform til distribusjon gjør den også svært godt egnet til en plattform for relasjoner. Det er gjennom relasjonene at twitter får kraft til sin distribusjon, sammen med aktive brukere. Det er mye mer effektivt og enkelt å dele en tweet med en du «følger», enn å lese et blogginnlegg og videresende lenken selv. Det er ikke alltid at økt distribusjon fører til økt trafikk til blogginnlegget, men uten distribusjon vet man at det ikke vil bli noe økt trafikk.

Å bygge et eget nettverk på twitter handler i første omgang om å finne innhold du liker, og å dele dette. Man behøver nemlig ikke være en skaper av eget innhold for å bygge opp sitt eget twitter nettverk. Men for å få egne følgere, vil det selvsagt hjelpe at man ikke bare videresender innhold fra andre uten noe eget bidrag.

I andre omgang handler det om å delta aktivt, både i spredning, men også i å skape innhold. Alt fra bilder, lenker til blogginnlegg fra andre, video eller støtte til gode organisasjoner eller saker, er alle godkjent som egne «bidrag». Tenk på hva slags innhold du ville likt å ha i din egen feed og lag det for dine følgere, så skal du se at det nok er flere som deg, og du vil etterhvert få bygget opp ditt eget nettverk.

Selv om twitter først og fremst er en web plattform tilgjengelig på twitter.com, er det også mulig for andre nettsteder å integrere seg mot den, for å lage enkle dele knapper på sine websider. Twitter har også en egen mobil app, som gjør det enkelt å dele innhold fra der man er, og på den måten åpne opp for enda mer personlig innhold.

Twitter er en fantastisk plattform for deling av relasjons-basert innhold. Her er enda et innlegg å dele. 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s