Hvorfor en strategi for sosiale medier? (#skoleoppgave)

Sosiale medier er for mange virksomheter noe nytt. Det er ikke direkte inntektsgivende, eller effektiviserende, men enda en kanal hvor det forventes tilstedeværelse, dialog, penger og konkurranse om oppmerksomheten. Med andre ord oppleves sosiale medier ofte som et tidssluk eller noe som de ansette bør bruke fritiden sin på.

 

Det er klart at det finnes mange virksomheter hvor sosiale medier ikke er noe nytt i det hele tatt. Kanskje det til og med er grunnlaget for virksomheten og deres levebrød.

Men uansett hva en virksomhet måtte mene om sosiale medier, så vil de, enten de tilhører den første eller andre kategorien jeg beskriver overfor (eller kanskje et sted i mellom), vil de ha stor nytte av en strategi for sosiale medier. Sosiale medier er verktøyet for å nå de menneskene som bruker de forskjellige tjenestene. Så enten det er twitter, blogger, facebook, LinkedIn/Slideshare, YouTube eller andre tjenester som relevante brukere er på , bør man som virksomhet legge en strategi for hvordan man skal forholde seg til disse brukerne. Et valg om å ikke være tilstede på sosiale medier, mener jeg at også er en strategi. Dersom det ikke er relevante brukere der, så er det kanskje ikke nødvendig å være tilstede.

En slik, vi-skal-ikke-bruke-sosiale-medier-strategi, kan være veldig enkel. «Vi skal ikke bruke tid på sosiale medier, fordi ingen av våre nåværende eller potensielle kjøpere av våre produkter, er tilstede på sosiale medier.»

De virksomhetene som ikke ønsker å være like kategoriske, bør vurdere å lage en litt mer utfyllende strategi. Hvilke tjenester eller «kanaler» skal virksomheten vår være tilgjengelig i? Hva skal vi bruke tjenesten til? Hvem i virksomhetene skal bruke tjenesten? Skal vi ha retningslinjer for bruk? Hvordan skal vi fremstå? Hva skal vi svare på?

Det er mange spørsmål som dukker opp når man skal lage en strategi. Det handler i bunn og grunn om hvordan man ønsker å kommunisere med omverdenen, akkurat slik mange av brukerne allerede gjør.

Sosiale medier engasjere og inspirerer. Kiva, som her oppfordrer til å være modige og å støtte deres sak, som de gjør på sin tweet nedenfor, er en ganske typisk bruk av sosiale medier.

kiva_tweet

Manrique Umana delte en infographic om hvordan lærere og utdannere kan bruke twitter. Spredningen av innhold og informasjon er en av grunnpilarene i de sosiale nettverkene.

tweet_3

Mange virksomheter og deres ansatte bruker sosiale medier til å nå ut til brukere, kunder, og andre, ved å dele informasjon om egne produkter eller hendelser. Anna Olsson, fra Microsoft, la ut en tweet om EUs nye direktiv om personvern, som kommer i 2018, og link til et Microsoft seminar om det.  Generelt informativt (for de som jobber med IT og personvern), samtidig som avsenderen er tydlig og link til et arrangement hos de.

anna_tweet

Sosiale medier kan også utnyttes til å støtte eller skape engasjement, til egne eller andres initiativer, slik som Anita Krohn Traaseth, leder av Innovasjon Norge, gjør i twitter meldingen nedenfor.

anita_tweet

Kunder, brukere, konkurrenter eller andre kan også utnytte sosiale medier til å omtale et produkt, tjeneste eller på andre måte uttrykke seg. Det kan derfor lønne seg å være tilstede og være oppmerksom eller overvåke hva som blir sagt. Det kan jo være noe positivt, som kan deles eller kommenteres. Slik som tilbakemeldingen Fiken AS fikk under.

fiken_tweet

 

Men flere og flere virksomheter bruker også sosiale medier til å holde kunder informert, gi de support og holde en åpen dialog. Noe som er spesielt nyttig dersom det oppstår en uventet hendelse, som det gjorde for Memrise, og de informerte mange av sine kunder via tweeter.

memrise_tweet

 

Helt overordnet bør en strategi inneholde virksomheten sine tanker om hvordan de ønsker å kommunisere med tidligere, nåværende og fremtidige kunder. Dersom disse finnes på sosiale medier, bør man absolutt være tilstede her med en tilstedeværelse som er tilpasset kanalen. Det kreves helt forskjellige ting av virksomheten om man er på twitter, facebook eller linkedin.

En virksomhets strategi bør derfor, så langt det lar seg gjøre, si noe om hvordan man skal utnytte de mulighetene som sosiale medier gir, hvem som skal gjøre det på vegne av virksomheten (skal alle det, eller bare toppsjefen), hvordan man skal svare på både kritikk og positive tilbakemeldinger. Skal man benytte sosiale medier som kanal når det oppstår noe uforutsett, slik som Memrise ovenfor, bør man ha klart for seg hvordan man skal gjøre det, hva man skal si, og hvordan de skal holdes oppdatert.

Det er krevende å være tilstede på sosiale medier. Det er krevende å håndtere tilbakemeldinger og å fremstå slik man ønsker. Det er krevende å være en virksomhet. Jeg vil egentlig ikke anbefale virksomheter å lage en egen strategi for sosiale medier, men å tenke på sosiale medier som en naturlig del av sin kommunikasjon med omverdenen, og dermed også en naturlig del av virksomhetsstrategien.

 

 

 

En kommentar om “Hvorfor en strategi for sosiale medier? (#skoleoppgave)

  1. Her var det mye nyttig lesning. Likte innholdet ditt veldig godt. Jeg ville laget litt kortere setninger, men det er en smakssak. 🙂
    Lykke til videre! Gleder meg til å følge deg!
    Mvh
    Inger

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s