Tydelighet er verdifullt

Verdi kan skapes på utallige mange måter. Jeg opplever at utfordringen ligger i å tilrettelegge for at verdi skal kunne skapes. Avhengig av situasjonen (selvsagt) kan forskjellige teknikker brukes, men jeg opplever at i sammenhenger hvor mennesker er involvert, er det å skape gode rammebetingelser eller legge omgivelsene til rette for verdiskapning, helt sentralt.

I mange organisasjoner kan likevel det motsatte skje, trass i gode intensjoner og iherdige forsøk. Det kan ha noe med kulturen å gjøre, men jeg synes det er for lett å legge all skyld på kultur. Der hvor menneskelig oppførsel (kultur) er en del av problemet, mangler det også alt for ofte tydelige retningslinjer. Det er det ledernes oppgave å tydeliggjøre.

Et eksempel på en leder som er sitt ansvar bevisst, og er tydelig på, er (igjen) Anita Krohn Traaseth. (Innovasjonstalen,  Eksport er viktigst, Snodig, Snedig, Innovasjon). Endret fokus og retning krever mer tydelighet, ikke mindre. Det blir litt å lese av økt tydelighet, men det tror jeg man må tåle. Leandro Herrero (en annen favoritt) skrev for en tid tilbake en veldig god artikkel om å lese alt. Den bevegelsen støtter jeg. Ikke bare for å øke tydeligheten, men også for forståelse og tilrettelegging for mer kritisk tenkning. Det er begrenset visdom i «one-liners», selv om de kan hjelpe deg i gang eller fange interessen.

Tydelighet gjør noe med forventninger. Er man tydelig på hva man forventer, oppleves det ofte som enklere å imøtekomme forventningene. Dette gjelder ikke bare for ledere. Man kan fint være tydelig på hva man forventer av sin leder. Tydelighet som verdi i en organisasjon høres kanskje skremmende ut, men jeg tror det ligger mye trygghet og tillit i det å være tydelig. Her tror jeg man kan lære mye av oppdrager-rollen for barn. F.eks. Vask hendene før du spiser; Ikke ta med leker i barnehagen; Gjør lekser før lek.

Mer tydelighet gir bedre forutsetninger for å levere opp til forventningene. Slikt blir det verdier av. Det er jeg overbevist om.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s