Profesjonaliseringens paradoks

Prøver meg på et innlegg.

Det snakkes ofte om alle fordelene ved profesjonalisering av arbeidsoppgaver. Det å få tid til å fokusere på mindre områder, utvikle seg (innenfor området), tydelige grenser, like roller på tvers av siloer osv.

Et området jeg opplever at ikke diskuteres like fullt er behovet for å se helheten og det å skape sammenheng. Det å forstå hvordan ens arbeidsoppgaver inngår i den større sammenhengen mener jeg er utrolig viktig for å oppnå motiverte, selvgående medarbeidere som får rom til å utforske og innovere. Når det profesjonaliseres er det derfor utrolig viktig å alltid kommunisere helheten og hvordan profesjonalisering vil hjelpe til med å realisere denne helheten. Det er jo ikke for alle å grave seg dypt ned i et, nå mindre, profesjons område. Det begrenser også mulighetene for innovasjon og læring på tvers.

Alt for ofte opplever jeg at man forsøker å løse utfordringene som oppstår som en følge av profesjonalisering, eller mangel på helhet med verktøy som på langt nær er gode nok. Teknologi, organisering, kurs bygger hverken bro eller løser de menneskelige utfordringene rundt kultur, mål, strategi eller samarbeid.

Et annet aspekt rundt profesjonalisering, som også ofte er under kommunisert, er fordelen ved rene skiller i organisasjonen rundt oppgaver og hensikt. Det er mer sannsynlig at man lykkes med outsourcing når oppgavene som skal utføres har en tydelig beskrivelse og grensesnitt mot andre områder/prosesser og en tydelig og målbar hensikt. Da vil man raskt kunne måle og se om sourcing lønner seg målt opp mot oppgavene man får utført. Det blir dog ikke mer eller bedre innovasjon av den grunn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s