Digitale commodities

Innlegget er en oppgave i «Teknologiendring og samfunnsutvikling».

Commodities er produkter eller tjenester hvor det eneste som skiller de er pris. De andre egenskapene er så like fra produsent til produsent at de ikke kan regnes som spesielle. Et klassisk eksempel er strøm, hvor pris er hovedfaktoren som skiller de fra hverandre. Dette har selvsagt ført til kreative løsninger hvor man kan velge «grønn» strøm ved å betale mer. GE har tatt det hele noen steg lengre og lansert «Digital Energy«, som et forsøk på å tilegne strøm nye egenskaper som de kan ta ekstra betalt for.

Produkter eller tjenester som opprinnelig kommer fra den fysiske verden, og som er på vei til å bli commodities, lanseres eller tilegner seg ofte digitale egenskaper i forsøk på å unngå å kun konkurrere om pris. Nyheter/Aviser mener jeg er ett eksempel på dette. Selv om det ikke forhindrer at produktet ender opp som en commodity til slutt, kan det bidra til å forsinke overgangen.

Aftenposten og andre (Financial Times, News Corp) forsøker dog å endre premissene ved å legge opp betalingsmur rundt innholdet sitt, for å skape en personlig avhengighet. Et tips er å se hvilke tjenester som lanserer «personlig» eller «tilpassede» egenskaper. Dette er ofte ett ledd i å forhindre at tjenesten blir en commodity samtidig som de skaper lojalitet hos brukerne.

For å komme med en «ny» påstand, ser jeg for meg at appstores, både Apple og andre sine, ikke vil kunne bestå. Det vil etterhvert bli viktigere for leverandøren av innhold (appen) å knytte kundene til seg direkte og ikke via et mellomledd. Dersom Apple en dag lanserer en telefon brukerne ikke vil ha, ønsker ikke f.eks. Angry Birds at deres kunder (eller de selv) skal lide unødvendig. Derfor vil de bli nødt til å ta eierskap til kundene selv, ved å f.eks. lage kontoer som knytter innholdet du har handlet, oppnådd eller innhold du har skapt opp mot dem selv og ikke kun til Apple. Evernote er et eksempel. Android/iPhone/Windows spiller ingen rolle. Og skulle Apple (og/eller andre) skru til betingelsene for hardt, vil de ikke lengre være lukrative nok til at utviklere vil lage løsninger til deres produkter. Det de vil kunne tilby, for å utsette å bli commodities, er kvalitetssikring, testing og markedsføring.

-rå

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s